Κορωνοϊός: Τι προβλέπουν οι έκτακτοι έλεγχοι της ΤτΕ στην ασφαλιστική αγορά

Την αποστολή έκτακτων καθώς και εβδομαδιαίων reports από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες έχει ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να αξιολογήσει το βαθμό θωράκισής τους έναντι των συνεπειών που προκαλεί στην αγορά η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η εποπτική αρχή γνωστοποίησε προ ημερών επιστολή στις αρμόδιες διευθύνσεις των ασφαλιστικών ομίλων, με την οποία απαιτεί τη συμπλήρωση έκτακτης “Orsa” ώστε να αποτυπωθούν ανά εταιρεία οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια από τις  έκτακτες συνθήνες που βιώνει, τόσο η παγκόσμια αγορά, όσο και η εθνική οικονομία. Επί της ουσίας, η ΤτΕ ζητεί από τις εταιρείες να “τρέξουν” ασκήσεις κεφαλαιακής αντοχής, εφαρμόζοντας τα πλέον ακραία σενάρια αρνητικής απόδοσης των επενδυτικών τίτλων.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές του ID, η ΤτΕ ζήτησε σήμερα από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες να την ενημερώνουν σε εβδομαδιαία βάση για την εξέλιξη του ενεργητικού τους και ειδικότερα για την αποτίμηση του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου. Ποιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες υποχρεούνται από την ερχόμενη Δεύτερα 23/3/2020 και κάθε Δευτερά (μέχρι νεοτέρας) να αποστέλλουν στην εποπτική αρχή συμπληρωμένη φόρμα με τις αποτιμήσεις των κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει σε ομόλογα – ελληνικά ή ξένα, καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια ή άλλους τίτλους, όπως και τις αποδόσεις που έχουν τα unit linked προϊόντα τους.

Πέραν των ανωτέρω, η ΤτΕ αξιολογεί και τη λειτουργική ετοιμότητα της αγοράς, το κατά πόσο δηλαδή οι εταιρείες έχουν τα περιθώρια να δράσουν απρόσκοπτα με το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού και τους εμπλεκόμενους στα δίκτυα πωλήσεων να εργάζονται από απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος, καταγράφει και τα όσα προβλέπουν τα ασφαλιστήρια προγράμματα του κλάδου σε επίπεδο παροχών για τον κίνδυνο της πανδημίας και έχει ζητήσει από τις εταιρείες να αξιολογήσουν τα περιθώριά τους να ανταποκριθούν στο ενδεχόμενο εκτεταμένων περιπτώσεων για αποζημιώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πηγή: www.insurancedaily.gr