Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και προβλέπονται αλλαγές το νέο έτος.

Πλησιάζει το τέλος του έτους και ταυτόχρονα το τέλος της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την εμπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Οι φορολογούμενοι, εάν δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και πρόσθετες επιβαρύνσεις, καλούνται να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Τα τέλη κυκλοφορίας θα υπολογιστούν για τελευταία φορά φέτος με τα ίδια ακριβώς ποσά με πέρυσι, ενώ οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα κληθούν να πληρώσουν από 22 έως 1.380 ευρώ ανάλογα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με βάση τα κυβικά του κινητήρα και το έτος ταξινόμησης.

Οι επιβαρύνσεις για όσους δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη έχουν ως εξής:

  • 100% των τελών εάν το όχημα είναι δίκυκλο, τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
  • 50% των τελών εάν το όχημα είναι επιβατικό ΔΧ, φορτηγό ή λεωφορείο
  • 30 ευρώ εάν τα τέλη κυκλοφορίας είναι μικρότερα των 30 ευρώ

Η πλήρης απαλλαγή ισχύει για τα άτομα με αναπηρία όσο και για τους γονείς τους ή στα πρόσωπα που ασκούν τη γονική μέριμνα.

Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο της ακινησίας οχημάτων, που σημαίνει πως όσοι καταθέσουν τις πινακίδες τους στην εφορία, δεν θα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Τι αλλάζει

Μεγάλες αλλαγές θα δουν οι κάτοχοι οχημάτων στα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν από την επόμενη χρονιά.

Με βάση την οδηγία της Ε.Ε., προβλέπεται επανυπολογισμός των εκπεµπόµενων ρύπων που βασίζεται στη νέα διαδικασία δοκιµής ελαφρών οχηµάτων (WLTP), σύµφωνα µε την οποία ο υπολογισµός γίνεται βάσει των εκποµπών CO2.

Τονίζεται ότι στην Ελλάδα, από τον Οκτώβριο του 2010 τα τέλη κυκλοφορίας των καινούργιων αυτοκινήτων που ταξινοµούνται στη Ελλάδα υπολογίζονται µε βάση τις εκποµπές CO2 που έχουν και µε τη χρήση των συντελεστών της αντίστοιχης κλίµακας που είναι σε ισχύ.

Για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινοµηθεί πριν από τον Οκτώβριο του 2010 ο υπολογισµός των τελών γίνεται αποκλειστικά µε τα κυβικά του κινητήρα τους και τους φορολογήσιµους ίππους που προκύπτουν από αυτά.

Πηγή: workenter.gr