Στα €13 δισ. η ασφαλιστική απάτη στην Ε.Ε

Η Insurance Europe δημοσίευσε, στις 20 Νοεμβρίου, ένα νέο ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο: «Ασφαλιστική απάτη: δεν είναι έγκλημα χωρίς θύματα».

Το φυλλάδιο παρουσιάζει τα διάφορα μέτρα που λαμβάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την καταπολέμηση της απάτης στην ασφάλιση, η οποία συγκαταλέγεται στις περισσότερες κοινές μορφές απάτης παγκοσμίως και έρχεται δεύτερη μετά τη φορολογική απάτη.

Το φυλλάδιο κυκλοφόρησε με αφορμή τη Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Απάτη.

Το φυλλάδιο παρέχει επίσης μια εκτίμηση της κλίμακας του προβλήματος στην Ε.Ε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των μελών της Insurance Europe, η ασφαλιστική απάτη στην Ε.Ε ανήλθε σε περίπου €13 δισ. το 2017.

Η φύση της ασφαλιστικής απάτης εξελίσσεται συνεχώς και διαμορφώνεται και από την τεχνολογία που διαθέτουν οι απατεώνες. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια, η ηλεκτρονική απάτη έχει γίνει πιο διαδεδομένη, καθώς οι περισσότερες ασφάλειες διεξάγονται ηλεκτρονικά.

Το φυλλάδιο περιγράφει επίσης τις πολλές αρνητικές συνέπειες της ασφαλιστικής απάτης. Για παράδειγμα, οι τίμιοι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν υψηλότερα ασφάλιστρα και οι ασφαλιστές τους έχουν μικρότερη ικανότητα να αντιμετωπίζουν γρήγορα τις αληθινές αξιώσεις.

Ορισμένες μορφές απάτης θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όπως τα τρακαρίσματα ή οι εμπρησμοί με στόχο την είσπραξη αποζημιώσεων, γεγονός που σημαίνει ότι η ασφαλιστική απάτη προκαλεί επίσης πιέσεις στους πόρους της κοινωνίας. Καθώς συχνά οι απατεώνες συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, τα ταμεία για την καταπολέμηση της απάτης διευκολύνουν και άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Πηγή: www.aagora.gr