Σύμφωνα με δεδομένα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν πάνω από 600.000 ανασφάλιστα οχήματα, ενώ ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται. Αυτό καθιστά αρκετά πιθανό ακόμα και για τον πιο προσεκτικό οδηγό να εμπλακεί οποιαδήποτε στιγμή σε ατύχημα με ένα όχημα, το οποίο «τεχνικά» δεν μπορεί να καλύψει τίποτα, έτσι κρίνεται αναγκαίο κάθε οδηγός να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ώστε να χειριστεί σωστά την κατάσταση ακόμα και αν ο οδηγός του άλλου οχήματος σας εγκαταλείψει:
1. Καλέστε την αστυνομία
Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να καλέσετε την τροχαία, να αναφέρετε το περιστατικό και να καταγράψετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος με το οποίο έχετε τρακάρει. Η τροχαία θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να δει αν το όχημα είναι ασφαλισμένο, ενώ θα στείλει κλιμάκιο για να καταγράψει το γεγονός, να φωτογραφίσει τη σκηνή και να συλλέξει στοιχεία. Σε περίπτωση τραυματιών, επόμενο βήμα είναι να καλέσετε τις πρώτες βοήθειες και προπάντων να μην προσπαθήσετε να μετακινήσετε τους τραυματίες.
2. Μιλήστε με την Ασφαλιστική σας
Στη συνέχεια πρέπει να καλέσετε την ασφαλιστική σας ώστε να έρθει κλιμάκιο της «φροντίδας ατυχήματος», μια υπηρεσία που παρέχουν όλα τα συμβόλαια δωρεάν, και να αναλάβει δράση. Ο εμπειρογνώμονας της «φροντίδας ατυχήματος» θα καταγράψει το γεγονός και τις υλικές ζημιές ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποζημίωση σας.
3. Φωτογραφίστε τη σκηνή
Καθώς ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση μέχρι να φτάσει η αστυνομία, αναλάβετε να βγάλετε και εσείς φωτογραφίες με το κινητό σας που μπορεί να βοηθήσουν μελλοντικά. Αρκετοί οδηγοί επειδή φοβούνται τις συνέπειες προσπαθούν να διαφύγουν μέσα στο χρόνο αναμονής. Διασφαλίστε πως έχετε ντοκουμέντα ώστε ο οδηγός του άλλου οχήματος να το σκεφτεί διπλά πριν κάνει κάποια παράτολμη κίνηση.
4. Διαδικασία αποζημίωσης
Πρέπει να γνωρίζετε πως ακόμα και αν το άλλο όχημα είναι ανασφάλιστο, εσείς είστε καλυμμένοι σε κάθε περίπτωση. Η αποζημίωση θα γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους.
Ο πρώτος και πιο άμεσος, είναι μέσω της «κάλυψης από ανασφάλιστο όχημα», που είναι προαιρετική και μπορεί να προστεθεί σε κάθε τύπο συμβολαίου. Μέσω αυτής της κάλυψης η εταιρεία σας, αναλαμβάνει να σας αποζημιώσει για το ατύχημα με τον γρηγορότερο δυνατό τρόπο.
Ο δεύτερος, είναι μέσω του «Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης» των εταιρειών, ένα ταμείο που μετέχουν οι ασφαλιστικές, εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και σκοπός του, είναι η διασφάλιση της αποζημίωσης των ασφαλισμένων. Αν και το ταμείο είναι εξαιρετικά αξιόπιστο, λόγω των πολλών περιπτώσεων αλλά και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, υπάρχει μεγάλη περίπτωση η διαδικασία να πάρει αρκετό χρόνο.
Εάν κινηθείτε μέσω του Επικουρικού, θα πρέπει να καταβάλετε αίτηση στο ταμείο για αποζημίωση με συνημμένα έγραφα σχετικά με την υπαιτιότητα και τις ζημιές ή τραυματισμούς για να θεωρηθεί έγκυρη η αίτηση σας.
Σε κάθε περίπτωση, ένας ασφαλισμένος οδηγός δεν έχει να ανησυχεί για τίποτα, καθώς η εταιρεία θα καταβάλει τις μέγιστες δυνατές ενέργειες ώστε να καλυφτεί όσο πιο γρήγορα γίνεται και με τον καλύτερο τρόπο.
Τέλος το Επικουρικό ύστερα από την καταβολή της αποζημίωσης θα κινηθεί νομικά ενάντια στον ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου με σκοπό την αποζημίωση του.
Πηγή: www.asfaleiaautokinitou.gr