Ξέρουμε τι ακριβώς πληρώνουμε, όταν πληρώνουμε “επασφάλιστρο νέου οδηγού;”

Όσοι έχουν γιους ή κόρες που είναι εκκολαπτόμενοι οδηγοί, είναι ιδιαίτερα εξοικιωμένοι με το λεγόμενο «επασφάλιστρο νέου οδηγού». Το επασφάλιστρο νέου οδηγού δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια μικρή επιβάρυνση στην ασφάλεια αυτοκινήτου που πληρώνουμε, προκειμένου να παρέχεται η κάλυψη και στον οδηγό που κάνει τα πρώτα του βήματα στο τιμόνι.

Το σκεπτικό πίσω από την εφαρμογή του επισφαλίστρου είναι ο αυξημένος δείκτης ατυχημάτων που παρουσιάζουν οι νέοι οδηγοί. Λόγω της δεδομένης απειρίας των νέων οδηγών, οι ασφαλιστικές εταιρίες θεωρούν ότι είναι πιο επιρρεπείς στην πρόκληση ατυχημάτων, άρα και πιο ζημιογόνοι για τις ίδιες τις εταιρίες που θα κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα». Έτσι, ενσωματώνουν στην ασφάλεια αυτοκινήτου ένα ακόμα ποσό, το οποίο ανταποκρίνεται στα αυξημένα κόστη αποζημείωσης που μπορεί να προκύψουν.

Ο πρώτος παράγοντας που οδηγεί στην ανάγκη ύπαρξης επασφαλίστρου νέου οδηγού είναι η ηλικία του. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιριών απαιτεί επασφάλιστρο από το 18ο της ηλικίας ενός οδηγού, μέχρι και το 23ο έτος του. Συνεπώς, η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι αισθητά ακριβότερη όταν ο ιδιοκτήτης και ο οδηγός ενός αυτοκινήτου ανήκει σε αυτό το ηλικιακό φάσμα. Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας είναι ο χρόνος έκδοσης του διπλώματος οδήγησης, καθώς η εταιρεία χρεώνει επασφάλιστρο μέχρι να συμπληρωθεί ένα έτος επό την ημερομηνία έκδοσης του διπλώματος, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κάποιος αποφασίζει να μάθει να οδηγεί στα 35 του, θα πληρώνει «τσιμπιμένη» ασφάλεια αυτοκινήτου για ένα χρόνο.

Σε περίπτωση που αποκρύψουμε σκόπιμα κάποιο από τα παραπάνω στοιχεία από την ασφαλιστική μας εταιρία, προκειμένου να μειώσουμε τα ασφάλιστρα μας, σε περίπτωση ατυχήματος θα μας βγει «ξινό». Η εταιρία θα αποζημειώσει μεν τον οδηγό του οχήματος που εμπλέκεται σε αυτό χωρίς να ευθύνεται, αλλά ταυχρόνα θα αξιώσει από μας την καταβολή ενός τσουχτερού προστίμου, ύψους ως και 60% των ετήσιων ασφαλίστρων. Με λίγα λόγια, μπορεί η ασφάλεια αυτοκινήτου να μας έρθει φθηνότερα, αλλά σε περίπτωση ατυχήματος θα ταλαιπωρηθούμε και θα κληθούμε να πληρώσουμε τα πάντα αναδρομικά.

Ωστόσο, υπάρχουν νόμιμοι τρόποι για να μειώσουμε το συνολικό κόστος των ασφαλίστρων που πληρώνουμε, ακόμα και αν έχουμε νέους οδηγούς στην οικογένειά μας. Κατ’αρχάς, δεν κοστολογούν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες με τον ίδιο τρόπο το επασφάλιστρο, οπότε υπάρχει περίπτωση μια εταιρία που συνήθως παρουσιάζεται ακριβότερη, να χρεώνει το επασφάλιστρο λιγότερο από κάποια άλλη, συνήθως φθηνότερη, οπότε στην δεδομένη συγκυρία να αποδεικνύεται περισσότερο συμφέρουσα. Ακόμα, πολλές εταιρίες έχουν διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, ανάλογα με το αν ο νέος οδηγός είναι και ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου. Αυτό που μας χρειάζεται λοιπόν, όταν αναζητάμε ασφάλεια αυτοκινήτου, είναι ένας έμπειρος και υπεύθυνος ασφαλιστικός σύμβουλος, ικανός να μας καθοδηγήσει και να μας μειώσει αποτελεσματικά τα ασφάλιστρα που πληρώνουμε.

Πηγή: www.asfaleies.net.gr/